Opålitlig VÅRD!!!

Denna veckan som gått har jag till största delen hjälpt min Svärmors särbo. Riktigt kaos har det varit kan jag milt sagt säga...
 
 
 
Han opererade sitt ben för lite mer än 2 veckor sen och har 2 operationer bakom sig för 1 år sen då han blev opererad i höften 2 ggr då han först fick skena som inte ville sig på honom så han fick inopererat en kula. Efter ca 3 månader på sjukhuset kom han hem till Sirpa ( min svärmor ) då han  bor där och aldrig är i sin egen lägenhet. Envisa är många äldre vilket även han är och någon rehab tog han inte tag i för han ville bara till Sirpa vilket jag förstår och jag avskyr med träning mm så jag klandrar inte honom.
 
 
 
För snart 3 veckor sen trillade han och fick en ordentlig fraktur i ena benet långt upp vid låret och låg i 2 dagar då han inte behövde hjälp så Sirpa fick inte ringa nån läkare men han kom till sans som tur va och bad henne ringa efter hjälp och ambulansen kom och hämtade honom.
 
 
 
Efter 2 dagar på sjukhuset opererades han och han får inte stödja sig på detta benet eller va uppe och försöka gå på 12 veckor med strikta restriktioner från läkarna. Då det är både personalbrist samt platsbrist inom sjukvården så efter 2 veckor på sjukhuset skulle han skickas därifrån och han tackade Nej till korttidsboende då han ville hem till Sirpa på vårdplaneringen ( Idag ångrar jag att jag inte fick reda på när han hade vårdplaneringen!!! ) Jag förstår fullt ut att han vill hem och inte till något boende MEN man kan ju ändra sig eller hur?! Och Erik sade nästan direkt Ja  när jag berättade för honom om korttidsboende då han litar på mig och han vet att jag bara vill hans eget bästa.
 
 
 
Till Sirpa kunde dem inte skicka honom då där inte fanns hemtjänstpersonal förrän om tidigast 1 vecka så det enda alternativet som fanns kvar var att skicka honom till sin egen lägenhet och här började problemen......
 
 
 
~ Hans lägenhet är väldigt smutsig och bortglömd då han aldrig är där.
~ Hans kyl och frys var ur funktion så en ny kommer men tidigast om 1 vecka.
~ Han har ingen hemtelefon ELLER mobil vilket resulterar i att han inte kan ha ett trygghetslarm så han kan larma vid hjälp mm då han är beroende av hjälp med alla förflyttningar och EJ får göra något på egen hand.
 
 
 
Väl på plats förklarade jag läget för hemtjänsten alla dessa sakerna och jag sa att han måste ha tillsyn mer än 4 ggr per dag då han är beroende av hjälp 24/7 varpå vi bestämde att han skulle ha extra tillsyn. I 1½ dygn va han hemma i sin lägenhet innan jag löste hans situation för Attendo verkade inte förstå allvaret.
 
 
 
Lite exta tillsyn fick han men inte mycket nog =( Toalettbesöken kom han inte till ett par gånger då han va helt själv och fast i sin rullstol förutom en gång då han själv ( fråga mig ej hur ) tagit sig från rullstolen i vardagsrummet till toan med en ståbräda som dem har som hjälpmedel att förflytta honom på. Tröskeln till badrummet hade han på något sätt lyckats ta sig över och även det förstår jag mig inte på! Envis som nästan alla är gav han sig fan på att gå på toa själv då han inte hade något larm eller telfon och det resulterade i att han inte hannsätta sig innan han gjorde sina behov ståendes på brädan.... Jag kom hem till honom när han precis skulle försöka vända sig för att få av sig nertill när detta hände.
 
 
 
Jag har lagt all tid jag kunnat för att vara hemma hos Erik och hjälpa honom dessa knappt 2 dagarna och töserna har varit med och även Per den sista dagen då jag tagit kontrollen över denna dåliga hanteringen av en människa då min Svärmor är finska så blir det mycket missförstånd när hon försökt prata och förstå dem så jag erbjöd mig att ta hand om detta så jag kunde få rätt på Eriks vård och Sirpa blev så tacksam och Erik blev väldigt tacksam för att jag tog tag i detta och för hans mening då jag känner Erik och han har full tillit till mig och tvärtom.
 
 
 
Redan dag 1 ringde jag runt efter ett korttidsboende men det fanns inga i vår kommun och jag blev slussad till höger och vänster mellan biståndshandläggare, hemtjänst mm och jag blev bara mer och mer arg och frustrerad då jag sett och visste att Erik behövde personal dygnet runt pga alla bristerna i hans hem samt att han inte får gå eller stå!
 
 
 
Jag frågade Erik vad hemtjänsten gjorde när dem va hos honom varpå han sa att dem gav honom piller sen gick dem i princip. Va?! sa jag då och dem har inte rört kaffekokaren elller gjort mat till honom dag 1 så dag 2 tog jag tag i saken och va skogstokig!!!  I deras logg var det signerat att han fått middag men det stämde inte då maten jag handlat fanns kvar orörd och hemtjänsten i vår kommun har ej hand om servicen med mat, ärenden mm så dem hade inte nån mat med till honom.
 
 
 
Kl 13 lämnade Per mig hos honom dag 2 sen körde han för att hämta töserna från Dagis innan han var tillbaka kl 14.30 ca. Kl 12 hade dem varit hos honom och gjort nudlar ( jag fick köpa torrmat då han inte har kyl eller frys ) Sen efter att Per och töserna varit där en stund körde vi för att handla mat till töserna och var borta i max 30 min. Ingen hemtjänst hade varit hos honom under denna tiden sa Erik och jag litar på hans ord då allt annat han sagt stämt. Arg va jag så det rök ur öronen och ringde Attendo och sa att detta är omänskligt och ohållbart varpå dem skickade 2 st som kom och bytte hans kläder nertill då han hade behövt komma till toa men satt själv. Kl 16.30 kom dessa 2 och Erik ska ha extra tillsyn så mycket som möjligt men hade inte haft besök av dem på 3½ timme!
 
 
 
I loggen var där signerat att dem varit på eftermiddagsbesök denna dagen och det verkar dem inte ha varit enligt Eriks utsago ( inga starka piller fanns verksamma vid denna tidpunkt då han fick morfin sist kl 03 på natten ) och OM dem skulle ha hunnit va där när vi va borta i 30 min så har han inte haft nån extra tillsyn ändå!
 
 
 
Jag berättade åter igen läge för dessa 2 arbetarna från hemtjänsten att detta va inte ok att ha Erik ensam i hans lgh med alla dessa bristerna med hans stora behov och att det inte fanns korttidsboende till honom. Lämnad för att dö långsamt det var han och han mådde inte alls bra i sin situation och att han inte fick den hjälpen en medmänniska ska ha... Jag hade 2 val för att få hjälp till Erik, ringa biståndshandläggern eller ringa 112.och dem rekommenderade mig sista valet varpå jag sa : Bra! Tack! Jag ringde 112 och efter 2 h kom ambulansen och plockade in honom då han hade en hemsk situation samt att han hade riktigt ont ofta.
 
 
 
Erik blev tårögd och var så tacksam för min iver och för min envishet med att hitta rätt vård för honom och jag fick iväg honom till sjukhuset igen så nu är han i trygga händer och en ny vårdplanering sker i slutet på nästa vecka som jag ska va med på och hitta rätt alternativ för Erik vilket är korttidsboende då han måste ha rehab för att kunna bli bra gå igen och må bra och jag hoppas dem har ett i samma kommun som Sirpa så dem kan träffas ofta och vara nära varandra <3 Jag ska göra allt i min makt för att få det bästa för Erik och jag ska även gå till botten med alla inblandade om varför dem lät detta ske trots alla brister och behov som Erik har.
 
 
 
Morgonen efter att han blev inlagd ringde jag Attendo och berättade att han åkte in med ambulans då han behövde hjälp dygnet runt vilket han inte fick hjälp med. Deras svar var : Vår sjuksköterska larmade tidigt igårmorse om att läget var akut med Erik pga smärta då han fick morfin 2 ggr på natten och med bristerna och försökt hela dagen med att hitta ett boende till honom mm. Jag ifrågasatte hennes fråga med detta : Jag står som närmast anhörig och allt viktigt som sker om Erik ska ni meddela mig om och i detta fallet var läget riktigt akut! Dem har väldigt mycket att göra och det har resulterat i att man inte hört av sig fick jag som svar och jag orkade inte fortsätta diskussionen då jag va trött och fullkomligt lättad över att Erik nu fanns i trygga händer nu.
 
 
 
 
Då dem sa detta till mig att en sjuksköterska slagit larm EFTER att jag berättade att jag skickat honom med ambulans till sjukhuset så tvivlar jag på deras utsago då dem inte har kontaktat mig om detta vilket dem ska göra då till patientens anhöriga om det nu inte handlar om att han svävar mellan liv och död såklart för då är patienten prio 1.Men jag ska gå till botten med allt som hänt med Erik och ta reda på varför dem lät detta hända och jag hoppas att Erik ska kunna få något för denna misshandeln rent ut sagt för såhär får det inte gå till!!!
 
 
 
Jag ska prata med alla inblandade samt ta reda på lagar och regler angående alla inblandade om vad som gäller mm inom dessa områdena för enligt mitt sunda förnuft så gör man INTE på detta viset och i princip bara kastar Erik till en fängelsehåla och ser inte bristerna och behovet som han har i minst 10 veckor till....
 
 
 
Undrar vad som hade hänt om Erik inte haft mig, en som bryr sig om sina nära och kära och gör allt för att dem ska må bra samt förr att få den vård som behövs! Han hade fått En god man som förde hans talan och önskan men det hade inte fungerat skulle jag tro då han sagt nej till korttidsboende till alla möjliga som pratat med honom om detta men när jag pratade med honom om detta så tvekade han inte och han sa ja direkt. Ä så lycklig då jag hjälpt Erik från att leva isolerad och må dåligt till att gå på rätt håll nu och snart nog så har vi hittat det bästa för Erik ;)
 
 
 

This war has just begun fellows                        c",)
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0